De stroopfabriek Meurens

Sinds de XVII-de eeuw produceren landbouwers uit het Land van Herve stroop op basis van peren en appels van hun eigen boomgaarden. Het was de beste manier om ook buiten het seizoen appels en peren te eten, maar ook om ze gedurende verschillende jaren te kunnen bewaren. U kunt de stroop hetzij op een stuk brood, hetzij samen met een stuk kaas proeven. De stroop kan eveneens in verschillende culinaire bereidingen zoals “bouletten” in jagersaus, karbonades, desserts, enz. verwerkt worden.

Tussen 1880 en 1890 ziet men de eerste industriële stroopfabrieken verschijnen dankzij 3 technologische uitvindingen die het mogelijk zullen maken grotere hoeveelheden fruitsap te produceren:
• De elektriciteit
• De stoomketel
• De hydraulische persen

In 1902 richt Clément Meurens zijn stroopfabriek op in de buurt van het treinstation en start met de productie van POMONA ® POIRET ®. In 1947 neemt hij een patent op het merk VRAI SIROP DE LIEGE ®. De stroop wordt voortaan in de typisch blauwe pot waarop de peerbomen afgedrukt staan, gecommercialiseerd.
Sinds de jaren 1970 heeft de stroopfabriek Meurens tevens een assortiment geconcentreerde jus en purees van gedroogde vruchten bestemd voor de agro-alimentaire industrie, ontwikkeld.

De stroopfabriek Meurens speelt een pioniersrol met betrekking tot het respect voor het milieu.

De rondleiding omvat een voorstelling van het bedrijf en haar producten, uitleg over de fabricatiemethode van de stroop, een kort bezoek aan de productie-eenheid en tot slot een degustatie van de stroop.

Duur: +/- 1 u ¼. Enkel na reservering.
De gids spreekt Frans, Nederlands, Engels en Duits.
Prijs: 3 €/persoon, 2.50 €/kind -12 jaar  - Vastgesteld bedrag van 60 € minimum