De Molen van Val-Dieu

De Molen van Val-Dieu: 800 jaar geschiedenis, van het ontstaan tot heden. In een gebouw van 3 eeuwen kunt u de 160 jaren oude technologie van het scheprad bewonderen.

De waterkracht wordt door de rivieren “Bel” en “Berwinne” geleverd. U zult versteld staan van de magie van dit wiel, de geheimen van zijn tandwielen en het geluid van het gehele mechanisme.

Bovendien wordt u de mogelijkheid gegeven het geheel met al uw zintuigen te ontdekken: u mag het aanraken, ruiken en zelfs de gemalen granen proeven. U krijgt de gelegenheid zelf granen in een miniatuur molen te vermalen. In 2017 is de mini-generator geïnstalleerd om een demonstratie aan de geïnteresseerden te kunnen verschaffen. Op die manier begrijpt men hoe de molen groene energie produceert.

Aan de rand van het nabijgelegen natuurreservaat krijgt u uitleg over de samenwerking tussen de Molen en Natagora om het 7 Ha gebied te beheren. (Natagora: een Vereniging ter bescherming van de Natuur: www.natagora.be/paysdeherve).

Er zijn begeleide rondleidingen van de molen en het natuurreservaat voorzien voor:
- Kleine groepen: familieleden, vrienden of collega’s, het vieren van een verjaardag of een andere gelegenheid, …
- Scholen: alle leeftijden
- Professionelen: in het kader van team-building, maaltijden voor zakenlui, firmafeestjes, enz.

De molen is goed toegankelijk voor minder validen.

Duur van het bezoek: 1 u – 1u30.
Enkel na reservering -  Op maandag en dinsdag (restaurant gesloten) of tussen 9 en 11 uur op woensdag, donderdag en vrijdag.
Uitleg door de gids: Frans, Nederlands, Engels en Duits
Prijs: 5 €/persoon, 2,50 €/kind -12 jaar  - Vastgesteld bedrag van 60 € minimum.

Het is mogelijk het bezoek van de oude molen met dat van de abdij en/of de brouwerij van Val-Dieu te combineren.